Är du nybörjare när det gäller fiske eller har du helt enkelt kört fast och fisken nappar inte? Ibland kan det kännas som att fiskarna är sura och har ett hemskt humör, vilket gör att du inte alls får napp. Då finns det några nyttiga tips som du kan testa och du kan rent av få den mest vresiga gammelgäddan på kroken.

Enligt traditionen ska det helst duggregna vid fiske, men det räcker med mulet väder och att temperaturen ute ligger runt 18 grader för att ha fiskelycka. Du behöver också tänka på vilken typ av drag du ska använda. Är det mulet eller regnigt är det glänsande drag som gäller och för soliga dagar bör du använda mörka drag generellt sett.

Byt spår

Det gäller att inte fastna i gamla invanda spår då du alltid använder samma drag som tycks funka i alla väder. Du behöver vidga vyerna och testa nya saker, men det är i och för sig inte fel att ha ett ess i skjortärmen när inget annat fungerar. Prova på att fiska med drag för olika djup, vilket gör ditt fiskande mer levande.

Det gör att det blir mer intressant för fiskarna och du får napp enklare. Du kan till exempel använda en justerbar wobbler som har en inställbar haksked, vilket innebär att du själv kan avgöra vilket djup draget ska hamna på. Dessutom kan du alltid locka till dig fiskarna med hjälp hur lång lina spöet har och vilken hastighet exempelvis båten rör sig med.

Välja rätt drag

Det finns olika typer av drag som du kan fiska med, allt från spinnare och skeddrag till wobbler och jigg. Använder du spinnare bör du tänka på att inte skeden låser sig, det är viktigt att den rör sig för att locka fiskarna att nappa. Skedens hastighet går att justera och hur den ska röra sig. Ju varmare det är desto högre hastighet behövs.

Skeddrag är perfekt för att locka gammelgäddan med, gärna en större sked då den är attraktivare. Wobbler är bäst för strömmande vatten då bakdelen rör sig i sidled samt upp och ner, vilket stimulerar fiskarna att nappa. Använd jiggdrag om du vill vara en aktiv fiskare för att utmana fiskarna att hugga. Tänk på att jiggens svans ska vara kvar annars blir det inga napp.